Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Suchań

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie wyłącznie dlatego, że nabyte w czasie warzywa można ukisić i dzięki temu spożywać je przez pełen rok. To też pyszny, złoty w bliskim rodzaju zapach oraz wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Szczecinek

Co takiego wyjątkowego jest w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozwijają cukry w artykułach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez system. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ immunologiczny, jednak nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co robi, że pewne bakterie w jelitach posiadają ponadto wpływ na polskie zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej typowej mikroflory, i nawet trzeba ją nabyć pod opiekę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co daleko, kiszonki mają wiele witaminy C niż warzywa w strukturze surowej. Natomiast więc szybki przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości dodatkowo w ogóle zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę z nich istnień że już znasz, jednak czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas i zlokalizujesz w niniejszym tekście. Zatem do działania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i zamykasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz teraz ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w bliskich sokach. Inaczej będzie mieć wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go również jeszcze ubij kapustę. Sposób obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do punktu, aż zejdzie gaz. Natomiast ostatnie będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na skutek daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki połóż w słoikach, koniecznie ciasno, u siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jakiś słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełni. Obejmuj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do niskiego i praktycznego miejsca, np. piwnicy. Po paru dniach będziesz brać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego więc również ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie strony, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sum zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w czystym pomieszczeniu. A to by istniałoby na tyle! Dobrego!
Sklep z Własnymi produktami
Artykuł został zrealizowany przez polskie sklepy oferujący Nasze artykuły z dostawą do zakładu w Niemczech.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments